Rekommenderad av Whiteguide 2006-2018

Genom att välja lokalt och svenskt kött och grönsaker bidrar vi till det öppna landskapet, naturens variation, och de lokala böndernas överlevnad.

 • På en tallrik äter våra gäster i genomsnitt två tredjedelar grönsaker, mm (med stor andel närproducerat), och en tredjedel kött (där det mesta är lokalproducerat och svenskt).
 • Att vi väljer lokalproducerat sparar på miljön och bidrar till att de Öländska småskaliga jordbruken kan leva kvar – och produkterna håller dessutom världsklass!

Kött – hur vi väljer

Den etiska aspekten kring djurens välbefinnande i livet – en naturlig  miljö med restriktiv användning av antibiotika är mycket viktigt i vårt val av djuruppfödare.

Lamm
Ursprung är viktigt. Vi väljer lokalproducerat där det går. För vårt fina kött innebär det att av totalt 13 styckningsdetaljer är faktiskt hela 10 detaljer från Öland/Småland. Bland våra huvudråvaror vill vi framför allt lyfta fram alla de hela lamm som grillas över kolbädden mitt i matsalen och sedan trancheras av kockarna ner till fantastiska munsbitar med eller utan ben. Faktiskt går inget till spillo utom just ben. Dessa hela lamm kommer uteslutande från Öland och Småland. I ett nära samarbete lantbrukare, t ex Egon i Hagaby, är vi med och påverkar när lammen ska flyttas till strandängarna för att få fram en speciellt örtig karaktär på köttet. Egons fårbesättning är faktiskt ättlingar till de djur som (pappa) Bengt Richert födde upp på Horns Kungsgård där Lammet & Grisen byggdes 1969. Cirkeln är sluten!
På Öland säger flera av de lammproducenter vi pratat med att de har sin lilla besättning får och lamm ”som gräsklippare” för att hålla markerna öppna. Naturligare än så blir det inte!

Då inte alla våra gäster vill äta av de helgrillade lammen har vi mött efterfrågan och infört härligt helstekt lammfilé och örtbakad lammrostbiff, ett fint naturbeteskött från Nya Zeeland.

Griskött
En annan viktig råvara är självklart allt det fina griskött vi serverar. Vi köper lokalproducerad gris av följande styckdetaljer från Smålandskött: Karré, tjockskurna revben och spare ribs. Vi tar fläskfilé från gårdar i Jakobstad i Finland (som har Europas hårdaste regler för djurhållning!) eftersom de kan erbjuda den styckningsvariant och putsning som vi önskar.

Många fördelar med tranchering:

 • Alla får precis det kött de vill ha 
 • Alla får rätt mängd för just dem – några mer och några mindre
 • Då man hämtar flera gånger, och får ny varm tallrik, hinner inget kött bli kallt
 • Alla delar av det helgrillade lammet används
 • Det blir i princip inget matsvinn

Grönsaker, mm

I samarbete med våra grönsaksleverantörer Sorunda i Hässleholm och Goa gubbar i Nybro köper vi så mycket vi kan av lokalproducerade rotfrukter, grönsaker, frukt och bär. Potatis, jordgubbar, hallon, och ibland lite annat grönt och bär i sina microsäsonger, levereras av Goa gubbar. Och mycket av deras utbud kommer just från Öland, och i annat fall ifrån Småland.

Vi arbetar i aktivt samarbete med lokala lantbrukare och matproducenter för att främja den lokala matkulturen. Andelen lokalproducerat ökar för varje år. Exempel:

 • Ölandsost från Rosas i Löttorp
 • Glass från Böda Kaffestuga
 • Bröd från Ölandsbröd och Södviks Bageri
 • Mjölk från Hanna på Östangård, Dödevi.
 • Jordgubbar från Sturessons på Södra Öland
 • Öl från Källabryggaren och Kackelstugan har blivit mycket populärt.

Är du producent av någon fin produkt eller känner du någon som producerar något utöver det vanliga? Vi är alltid intresserade av nya fina råvaror att jobba med på våra restauranger!

Om miljön och

Vårt hållbarhetstänk

Vi är rädda om vår planet och satsar därför rejält för att göra vår restaurangverksamhet så hållbar som det rimligen går.

Generellt om Hållbarhet

Vi är rädda om vår planet och satsar därför rejält för att göra vår restaurangverksamhet så hållbar som det rimligen går.

Vad har vi gjort hittills:

 • Rejält stor miljöstation för sopsortering, wellpapp, mm. Ett smart sopsystem i köket så att sortering blir enkelt, och därmed genomförs hela tiden.
 • Övergång till LED-belysning är vi snart klara med, ca 250 ljuskällor vilket motsvarar ca 7,5 kW i effektbesparing. Bakre utrymmen har rörelsedetektorer så att belysning stängs av automatiskt.
 • 100% grön el – både i verksamheten och privat.
 • Vi tillför en avancerad bakterielösning till avloppssystemet som ”äter” fett, vilket skonar infiltrationsbädden och minskar miljöpåverkan. Kostsamt – men bra!
 • Ett nytt stort lekområde för barn, ”L.ekparken”, helt i öländska material från naturen.
 • Ljuddämpad restaurang- och arbetsmiljö – ger hållbar personal.

Vision om självförsörjning 
Inom 4 år ska Lammet & Grisen på Öland vara självförsörjande (eller i alla fall nästan) på el genom en jättesatsning på solenergi. Större delen av restaurangtaket kommer att täckas med solceller vars elproduktion under 12 månader kommer att användas under sommarsäsongen.”