Vi bryr oss…

om vår kära planet Jorden

Genom att välja lokalt och svenskt kött och grönsaker bidrar vi till det öppna landskapet, naturens variation, och de lokala böndernas överlevnad.

 • Ursprung är viktigt. Vi väljer lokalproducerat där det går. Det sparar på miljön och bidrar till att de lokala småskaliga jordbruken kan leva kvar – och produkterna håller dessutom världsklass!
 • På en tallrik äter våra gäster i genomsnitt en tredjedel kött (där nästan allt är lokalproducerat och svenskt), en tredjedel närproducerade grönsaker (vilket är fantastiskt på en vinterkrog!), och en tredjedel övriga grönsaker, mm.
 • Vi arbetar i aktivt samarbete med lokala lantbrukare och matproducenter för att främja den lokala matkulturen.  Ostar från Stina Olsson i dalgången. Bröd från trakten. Potatis från Dalarna. Små rödbetor från Dala-Floda. Dalaägg, osv. 
 • Nu gör vi egna charkuteriprodukter för att kunna köpa hela djur och få avsättning för allt. Det ger oss fantastiska och unika produkter som speglar smaken av trakten och uppfödarnas fina arbete och kärleken till sina djur.
 • Vi hängmörar själva kött av djurslagen nöt, lamm, killing och linderödsgris från följande lantbrukare i trakten: Jörgen Lind, Stina Olsson, P-O Olsson.
 • Vi köper även utvald lokal råvara från Karelius i Lima, som på våra egna recept hjälper oss med tillverkning av högförädlade charkuterier på lokala råvaror för användning i restaurangen och i butiken.
 • Andelen lokalproducerat ökar för varje år
 • Öl från Sälens Fjällbryggeri har blivit mycket populärt.
 • Vi buteljerar eget kolsyrat Fjällvatten för att ta bort onödiga transporter.

Kött – hur vi väljer

Den etiska aspekten kring djurens välbefinnande i livet – en naturlig  miljö med restriktiv användning av antibiotika är mycket viktigt i vårt val av djuruppfödare.

Många fördelar med tranchering:

 • Alla får precis det kött de vill ha 
 • Alla får rätt mängd för just dem – några mer och några mindre
 • Då man hämtar flera gånger, och får ny varm tallrik, hinner inget kött bli kallt
 • Alla delar av det helgrillade lammet används
 • Det blir i princip inget matsvinn


Griskött

Vi har i vinter glädjen att servera knaperstekt fläsksida (långkok) från gårdar på Öland/Småland, i ett fint samarbete med Kalmar Läns Slakteri, KLS-Ugglarps. Vi tar fantastisk fläskfilé från gårdar i Jakobstad i Finland (som tillsammans med Sverige och Norge har Europas hårdaste regler för djurhållning). De kan erbjuda den styckningsvariant och putsning som vi önskar.
I vår egen butik erbjuder vi egentillverkade charkprodukter, bl a lufttorkad skinka och coppa, och ibland även styckdetaljer av gris från Dalarna. 

Lamm

Vi serverar nu i restaurangen även helgrillade lamm från Olssons och 2-3 andra uppfödare i dalgången, samt Öland/Småland. Så smakrikt! Och varenda detalj av djuret kommer till användning! Detta fina lammkött finns också att köpa i vår butik.
Lammfilén, ett mycket fint naturbeteskött, är från Nya Zeeland.

Nötkött

Denna vinter serverar vi i restaurangen fin svensk oxfilé från Småland/Sverige. I trancheringen kompletteras den ädla oxfilén med rustika långkok och hemgjorda oxkorvar på ”Fäbodkött”, som verkligen är lokalproducerat. Djuren har betat på fäbodvallarna och i dalgången bara ett par kilometer bort. Vi kallar därför detta för Fäbodkött. Jörgen Lind och Lars-Fredrik Larssons köttdjur är av fjällras och ibland korsade med andra mer utpräglade köttraser. Vi köper hela djur och erbjuder därmed alla detaljer på djuret i den ordning de är färdighängda och mörade. Sist ut är de ädlare detaljerna med biff och entrecote som vi låter hänga uppemot sex veckor för en riktigt stor köttupplevelse! Finns att köpa i butiken.

Fäbodkorna går på magert naturbete i dalgången. Och på sommaren även på gammeldags fäbodbete uppe på fjället vid Vålbrändans fäbod, vilket ger långsam tillväxt, ”slow-grow”, och extra hög kvalitet. En del gör vi långkok på, en del blir färs och charkuterier.

Grönsaker i vinter

Idag är andelen EKO och närproducerade grönsaker på vår vinterkrog hela 54%! Det borde vara omöjligt, eller hur. Men vi gör vad vi kan och har alltid potatis från Nås i Dalarna i samtliga potatisanrättningar i restaurangen och vår nya butik. Vi köper dessutom mycket ekoodlade kålsorter, betor och andra rotsaker från Wålstedts gård i Dala-Floda.

Vi strävar efter att tillsammans med vår duktiga grönsaksleverantör Sorunda hitta fler roliga och bra produkter från regionen som är lagringsdugliga och går att servera under vintersäsongen.

Lokala produkter i vår gårdsbutik

I butiken finns en mängd fantastiska matprodukter från Dalarna och även mycket från det absoluta närområdet såsom ostar, charkuterier, bröd, sylt, marmelad, must, saft, senap, mjöler, mm.

Är du producent av någon fin produkt eller känner du någon som producerar något utöver det vanliga? Vi är alltid intresserade av nya fina råvaror att jobba med på våra restauranger!

Om miljön och

Vårt hållbarhetstänk

Vi är rädda om vår planet och satsar därför rejält för att göra vår restaurangverksamhet så hållbar som det rimligen går.

Vad har vi gjort?

tesla charger laddare
 • Stor bergvärmepump med 8 st borrhål på 175 m djup har halverat energiförbrukningen. Den nya pumpen är tack vare varvtalsreglering ännu energieffektivare. Det lilla tillskott vi behöver är 100% grön el.
 • Ventilationssystem med 80% värmeåtervinning.
 • Överskottsvärme från kyl/frysanläggningar slösas inte bort utan återvinns genom värmeväxling med varmvattenproduktionen, och eventuellt överskott används till att ladda upp borrhålen i berget. Ett riktigt avancerat system!
 • Rejält stor miljöstation för sopsortering av brännbart, kompost, wellpapp, plåt, glas, plast, mm. Ett smart sopsystem i köket för att sortering verkligen ska ske.
 • Övergång till LED-belysning är vi snart klara med, ca 300 ljuskällor vilket motsvarar ca 10 kW i effektbesparing. Alla förråds- o personalutrymmen har dessutom utrustats med rörelsedetektorer så att belysning stängs av automatiskt.
 • Även i allt vårt personalboende har vi investerat i bergvärme. Och den extra återvinningsmodulen på frånluften ger oss varmvatten.
 • Tilläggsisolering och nya fönster med energiglas.
 • Från Dalakraft köper vi 100% grön el – både i verksamheten och privat.
 • Vi är först i Sälen med att erbjuda TESLA DESTINATION CHARGER, där vi bjuder våra gäster på laddning – med grön el förstås!